Flexrooster

De ervaring leert ons dat sommige leerlingen minder contactmomenten nodig hebben en dat anderen juist behoefte hebben aan meer uitleg. Dit is in coronatijd nogmaals duidelijk zichtbaar geworden door het afstandsonderwijs en eventuele corona-achterstanden.

Om hierin maatwerk te bieden werken we met een flexrooster dat op diverse manieren wordt ingezet om leerlingen met verschillende behoeftes te bedienen:

1. Er zijn leerlingen die (om beter te worden) bij een vak de flextijd nodig hebben. We spreken dan van vaklesflextijd, die bij bijna alle vakken gegeven wordt.
  2. Voor leerlingen die extra uitdaging nodig hebben bij een vak, bieden we plusflextijd. Tijdens deze lesmomenten kan er gewerkt worden aan verdieping of verrijking, bijvoorbeeld projecten, trajecten op maat (TOM en HPG), lessen Cambridge Engels en Delf Frans enzovoort.
  3. Er zijn leerlingen die baat hebben bij het maken van huiswerk op school onder begeleiding. Zij gaan naar de huiswerkflextijd.
  4. Er zijn flexlessen waarbij de leerlingen zelfstandig aan de slag gaan met hun schoolwerk, zodat er minder huiswerk overblijft. Hier wordt wel toezicht gehouden, maar de leerlingen worden niet begeleid. Dit noemen we de werkflextijd.

Voor sommige flexlessen worden de leerlingen alvast ingedeeld door de school, voor andere flexlessen kunnen de leerlingen zelf een keuze maken. De mentor begeleidt de leerlingen bij het flexrooster en de te maken keuzes. Gedurende het schooljaar wordt geregeld met de leerlingen en docenten besproken welk flexaanbod een leerling op dat moment volgt en of dat nog aansluit bij de wensen en behoeftes. Zo volgt elke leerling steeds de flexlessen die op dat moment het beste bij hem of haar passen!