De beste ondersteuning is persoonlijke begeleiding. Wat zijn jouw mogelijkheden en moeilijkheden? Wij helpen je graag, zodat je goede resultaten behaalt en het met jou zelf ook goed gaat.
De eerste contactpersoon voor jou en je ouders is je mentor. Je mentor is vooral jouw coach die je begeleidt met het leren leren, huiswerk maken en in de omgang met je klasgenoten. Regelmatig voert de mentor gesprekken met jouw vakdocenten, bijvoorbeeld als je net je rapport hebt gekregen. Je kunt met een vraag of een probleem natuurlijk altijd terecht bij je mentor of leerjaarcoördinator.
Sommige leerlingen hebben meer begeleiding nodig dan de mentor kan bieden. Dan kunnen we ons ondersteuningsteam inschakelen. Alle vormen van zorg en ondersteuning die het Zuider Gymnasium biedt, staan beschreven in het zogeheten ondersteuningsplan. Ons uitgangspunt is dat alle leerlingen een goede persoonlijke begeleiding verdienen, zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Als een leerling een specifieke ondersteuningsbehoefte heeft, gaan we zorgvuldig na of wij die ondersteuning kunnen bieden. Zie ons profiel op de website van Koers VO voor meer informatie hierover. Onze ondersteuningscoördinator is mw. D.M. van Hulzen (d.m.van.hulzen@zuidergymnasium.nl).
Ondersteuning thuis is minstens net zo belangrijk als ondersteuning op school. Het goede en frequente contact met de mentor is hiervoor de basis. Voor contact met andere vakdocenten bieden we het ouderspreekuur, maar ook contact per mail is tussendoor altijd mogelijk. Daarnaast organiseren we elk schooljaar de ouderavond Hoe help ik mijn kind? en een oudercursus Klassieke talen. In klas 1 en 2 is er een speciale oudercontactavond. Ouders wisselen hierbij onder begeleiding van de mentor ervaringen uit over de begeleiding van hun kind, kunnen elkaar vragen stellen en desgewenst advies geven.
Wij willen dat leerlingen en medewerkers zich veilig voelen op het Zuider Gymnasium. Dat is een basisvoorwaarde om te kunnen groeien en leren. Om pestgedrag te voorkomen hebben we een anti-pestprotocol opgesteld. In dit protocol staat hoe wij omgaan met (digitaal) pestgedrag en welke methoden en activiteiten wij inzetten om pesten te voorkomen. Onze anti-pestcoördinator is mw. N.D. van Gulik (n.d.van.gulik@zuidergymnasium.nl).
Sociale media bieden ons een mogelijkheid om te laten zien dat we trots zijn op onze school. Maar verkeerd gebruik kan (soms onbewust) onze leerlingen en medewerkers schaden. Wij hebben een protocol opgesteld voor de omgang met sociale media.